PITANJE: Da li treba da brinem što moj sin od 11 godina ima problema sa spavanjem,tj. iako je umoran ne može da se uspava do kasnih večernjih sati?


ODGOVOR: Potreba za snom je indvidualna kod svakog deteta, međutim, ipak postoje neke uzrasne prosečne vrednosti. Tako, za uzrast od 11 godina, prosečna potreba za snom iznosi od 10 do 11 sati. Napominjemo da se radi o prosečnim vrednostima i da to zavisi od mnogo drugih faktora, među kojima je i dnevno spavanje važna stavka. Deca koja su naviknuta da duže spavaju tokom dana, manje će spavati noću.

Kada možete posumnjati na to da vase dete pati od nedostatka sna:

  • Često zaspi dok se vozi u kolima
  • Treba roditelj da ga budi svako jutro
  • Tokom dana izgleda mrzovoljno, razdražljivo i premoreno

Dete koje nije dovoljno naspavano može imati problem sa hiperaktivnošću i, kad dođe vreme spavanja, može se destiti da je preumorno da zaspi.

Postoje brojni razlozi koji mogu dovesti do toga da dete ne može da zaspi na vreme:

  • Loše navike spavanja (navika da se kasno ode na spavanje)
  • Previše televizije, video igrica ili zaokupljenost nekim drugim sadržajima kojima se, obično, bavi u večernjim časovima i koji ga rasanjuju
  • Problem koji ga muči a ne može da ga reši sam (u vezi školskog uspeha, odnosa sa vršnjacima, porodični problem itd.).

Roditelj bi trebalo da, u saradnji sa odeljenskim starešinom i nastavnicima, proanalizira dnevno ponašanje deteta i pokuša da utvrdi uzrok ove pojave. Ukoliko ne može da utvrdi na ovaj način, treba potražiti i savet stručnjaka.

U svakom slučaju, dobra rutina pred spavanje može pomoći detetu da se opusti. Dete treba da se pripremi za spavanje malo ranije, ne treba da večera kasno, jaku hranu, da pročita deo neke opuštajuće knjige, da sluša opuštajuću muziku ili bilo šta drugo što ga smiruje, roditelj može pred spavanje da porazgovara sa detetom o prijatnim i pozitivnim stvarima: planovima za sutrašnji dan itd…

Ukoliko dete ima manje sna nego što mu je potrebno, treba mu pomoći da razvije dobre navike spavanja tako što ćemo napraviti raspored kada se ide na spavanje a kada se ustaje. Deca bi, naravno, trebalo da legnu ranije i da ranije i ustaju. Treba imati u vidu da dete često oponaša navike roditelja, pa bi i roditelji trebalo da se toga pridržavaju. Ove promene treba uvoditi postepeno i uspeh neće izostati.

 

http://4.bp.blogspot.com/_3gq-qSKemrk/TBIy2yfwYRI/AAAAAAAABDk/fpbuqrOVkGI/s1600/Sleeping.jpg

 

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *