Tribina „Sezonske alergije kod dece“


U utorak 14.marta 2017 u 18 h u prostorijama Narodne biblioteke u Boru, Udruženje roditelja „Bebironče“ je organizovalo tribinu sa temom aktuelnom za predstojeći period. Obzirom da iz nekog razloga odziv nije bio veliki, ovde prenosimo najbitnije stvari koje smo saznali od naših predavača Dr Branke Badže , pedijatra i Dr  Slavice Vučković, specijaliste pedijatrije i pulmologije, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo.

 

Sezonske alergije kod dece

 

Postoje situacije kada je imunološki sistem preterano aktivan, što se dešava kod alergija.

Poslednjih godina se uočava porast alergijskih bolesti svuda u svetu, tako da se pretpostavlja da svaka peta osoba ima neku vrstu alergija.

Uzročnici sezonskih alergija su poleni: trava, drveća i korova.Kada osetljive osobe udahnu te polene, dolazi do alergijske reakcije, uglavnom u vidu: alergijske kijavice, konjuktivitisa i bronhoopstrukcije.

U najvećem broju zemalja sezona cvetanja počinje u februaru, a završava se krajem leta.

Deca posebno osetljiva za nastanak različitih vrsta alergija.U prve dve godine života se kod dece javljaju alergije na hranu, a ne ispoljavaju prolećne alergije, zato što treba da budu u kontaktu sa polenima u toku najmanje par sezona cvetanja da bi ispoljili ovaj vid alergije.

Deca ne nasleđuju alergiju od roditelja direktno, ali se nasleđuje predispozicija alergijskog reagovanja.

Simptomi senzibilizacije se javljaju veoma rano, a onda se desi nešto što provocira ispoljavanje alergije, najčešće virusna infekcija. Ranoj senzibilizaciji doprinosi:  način ishrane , pasivno pušenje, preterana higijena kao i nekritička primena antibiotika

Glavni simptomi prolećne alergije su otok i svrab očiju, curenje nosa i kijanje, kao i grebanje u grlu. Simptomi alergije mogu da se ispolje i od strane donjih disajnih puteva u vidu: kašlja, škripanja u bronhijama  i otežanog disanja.

Posle pregleda, obično se izvode kožni alergijski testovi , a moguće je uraditi i ispitivanje specifičnih antitela (IgE) iz krvi na određene alergene.

Osnova lečenja prolećnih alergija kod dece je izbegavanje kontakta sa alergenom, u vreme cvetanja biljke, posebno kada je vreme napolju vetrovito ili kad pada kiša i u ranim jutarnjim satima.

Par  nedelja pre cvetanja, i u toku cvetanja, preporučuju se lekovi iz grupe antihistaminika. Kada se simptomi alergije ispolje, koriste se: lekovi za uklanjanje simptoma i antizapaljenjski lekovi. U nekim slučajevima može da se primeni imunoterapija. Blagovremena, preventivna, upotreba lekova, kao i povremena upotreba antizapaljenjskih lekova može da ublaži ili spreči simptome bolesti, kao i spreči pojavu komplikacija. Na taj način ćemo detetu sa sezonskom alergijom smanjiti tegobe, omogućiti nesmetano bavljenje fizičkim aktivnostima i sprečiti posledice u kasnijem životnom dobu.

Hvala još jedanput našim predavačima na korisnim uputstvima i informacijama.

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *