Pitanje: Na sistematskom pregledu su nam rekli da sin ima fiziološko mucanje. Možete li mi detaljnije objasniti o čemu se radi i da li je to izlečivo?


Odgovor: Fiziološko mucanje se ispoljava kroz ponavljanje početnih glasova, slogova ili reči za vreme govora. Javlja se između 2. i 5. godine i, isključivo je vezano za period razvoja govora. Ova vrsta mucanja je fiziološki odraz stanja na celokupnom misaono-jezičkom i verbalnom planu. Zbog toga ova vrsta mucanja spada u razvojno mucanje.

Ovaj tip mucanja se, u najvećem broju slučajeva, preklapa sa intenzivnim razvojem govora. Nalikuje pravom mucanju ali je to samo prolazna faza u razvoju i ne ostavlja nikakve posledice na dečji govor ako roditelji pravilno postupe, po savetu logopeda.

Fiziološko mucanje karakteriše samo ponavljanje prvog glasa, sloga ili reči, bez grčeva, napetosti na licu, tikova i otezanja glasova. Ovaj način govora je neuspevanje nedozrele govorne muskulature da proprati misaoni tok i izabere adekvatnu reč iz velikog fonda reči koji se naglo razvio i obogatio u periodu koji je neposredno nastupio.

Mnogi roditelji i vaspitači greše, proglašavajući takav govor deteta – mucanjem, počinju pred detetom da govore o tome, ispravljaju ga, teraju ga da pravilno ponavlja reči i rečenice, šale se na račun dečjeg govora, imitiraju ga ili ga čak kažnjavaju. Vršnjaci, takođe, mogu da se rugaju i nazivaju dete pogrdnim imenima zbog ovakvog govora. Ovakvim, pogrešnim stavom i nepravilnim odnosom prema problemu deteta, fiziološko mucanje se ne povlači, već se ustavljuje i razvija u pravo mucanje izraženo kroz teže forme.

Fiziološkog mucanja dete nije svesno sve dok mu se na to ne skrene pažnja. Tada se problem može fiksirati u dečjoj svesti, i od jednog nepatološkog stanja ono prelazi u patološko tj. postaje ozbiljna bolest koju treba dugo lečiti (najčešće nije potpuno niti trajno izlečiva).

Ako se fiziološko mucanje ne tretira pravilno, iz njega se razvijaju sve ostale teže forme mucanja (osim abruptnog-traumatskog mucanja).

U svakom slučaju, čim roditelji primete ovakav problem kod svog deteta treba da se što pre obrate logopedu zbog uspostavljanja prave dijagnoze i smernica za rad kod kuće.

 

http://www.betterparenting.com/wp/wp-content/uploads/2011/06/parents-talking.jpg

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *