Tribina i edukativne radionice za predškolce o bezbednosti dece i mladih u saobraćaju


Svesni problema bezbednosti dece u saobraćaju, Udruženje roditelja „Bebironče“ u saradnji sa GIS udruženjem Srbije, organizovali su javnu tribinu o bezbednosti dece i mladih u saobraćaju u Narodnoj biblioteci u Boru, pod nazivom: „Bezbednost dece i mladih u saobraćaju na teritoriji grada Bora“.

Igor Velić,master inž.saobraćaja

Cilj ove tribine je bio da se građani Bora upoznaju sa uzrocima i posledicama saobraćajnih nezgoda u kojima su stradala deca i mladi na teritoriji grada Bora, dok se posebna pažnja posvetila uticaju brzine, upotrebe mobilnog telefona, alkohola, i (ne)korišćenja dečijih auto-sedišta i sigurnosnih pojaseva na nastanak i na posledice saobraćajne nezgode.

Ovom prilikom, je takođe i predstavljena mobilna aplikacija, u kojoj građani Bora, mogu aktivno učestvovati u povećanju bezbednosti u saobraćaju, tako što će obeležavati saobraćajne probleme koje uočavaju na teritoriji grada Bora.

Takođe, Udruženje roditelja „Bebironče“ u saradnji sa GIS udruženjem Srbije organizovalo je niz edukativnih radionica za predškolce u Boru.

Edukativne radionice su obuhvatile sve predškolske grupe u Boru. I obuku za bezbedno učestvovanje dece u saobraćaju je prošlo 300 borskih predškolaca.

Sticanje znanja i formiranje ispravnih stavova o bezbednosti saobraćaja u predškolskom uzrastu predstavlja kvalitetan osnov za dalju nadgradnju dece starijeg uzrasta i odraslih, u ovoj oblasti. Na ovaj način, postiže se unapređenje nivoa bezbednosti saobraćaja, odnosno unapređenje ponašanja učesnika u saobraćaju, a samim tim i smanjenje broja poginulih i povređenih u saobraćajnim nezgodama.

Kroz praksu, konstatovan je pozitivan uticaj dece i na ponašanje roditelja u saobraćaju, u smislu pravilnog prevoženja u vozilima, upotrebe bezbednosnih sedišta, prelaska kolovoza i sl.

Ova akcija udruženja roditelja Bebironče imala je za cilj da predstavi saobraćajne igre i crtane filmove, koji na zabavan, ali i edukativan način, mogu pomoći deci da savladaju pravila saobraćaja.

Edukativne radionice na zabavan način kroz igru, crtane filmove, kviz i pesmice održao je Igor Velić, master inž. saobraćaja ispred GIS udruženja Srbije.

Zaključak je da se kroz ovakva i slična predavanja, koja treba da postanu obavezna u svim školama i predškolskim ustanovama, može mnogo postići na prevenciji nezgoda u saobraćaju u kojima učestvuju najmlađi.

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *