Kontakt 2Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 thoughts on “Kontakt

 • Igor

  Poštovani,

  AŠ „Zebra“ Vas poziva na predavanje „Stradanje dece u saobraćaju na teritoriji Opštine Bor“ koje će se održati 28.11.2014. god. u Narodnoj biblioteci u Boru sa početkom u 18 časova.

  Na predavanju će biti predstavljena analiza saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima do 14 godina starosti na teritoriji Opštine Bor u periodu od 2003. do 2012. god.

  Predavač: Igor Velić dipl. ing. saobraćaja
  kontakt: 063/441-484

  „Svi ideali sveta ne vrede suze jednog deteta“ F.M. Dostojevski

  Deca su najranjiviji članovi svakog društva. Njihova ranjivost u saobraćaju posledica je neznanja, nepotpune informisanosti, nedovoljnog iskustva i nerazvijene fizičke građe.

  Saobraćajne nezgode spadaju u pet najčešćih uzročnika smrti dece u svetu. U Republici Srbiji, u prethodnih deset godina (2003-2012.) u saobraćajnim nezgodama smrtno je stradalo 307 dece, dok je 17.019 njih bilo povređeno. Posledice stradanja dece za jedno društvo su nesagledive, pre svega u društvenom, ali i u ekonomskom pogledu.

  Na teritoriji Opštine Bor u periodu od 2003. do 2012. godine dogodila se 121 saobraćajna nezgoda sa nastradalim licima do 14 godina starosti. U tim nezgodama stradalo je 140 lica, lakše je povređeno 118 lica, teže 21 lice, dok je jedno lice izgubilo život.

  Deca na teritoriji Opštine Bor u periodu istraživanja najviše su stradala kao pešaci (83 lica) i kao putnici u vozilu (45 lica). Ovi rezultati ukazuju na problem bezbednosti dece putnika u vozilu, a posebno dece pešaka starosti do 14 godina starosti. Iz ovoga možemo zaključiti da je odnos roditelja prema bezbednosti dece veoma loš, jer roditelji nedovoljno ozbiljno shvataju značaj korišćenja bezbednosnih sedišta i pojaseva, i to je jedan od ključnih pravaca u kom u narednom periodu treba usmeriti mere prevencije. Takođe, treba neprestano raditi na obrazovanju dece o pravilnom i bezbednom učešću u saobraćaju, a sa druge strane i obrazovanju vozača o merama koje trebaju preduzeti kako bi izbegli rizične situacije koje dovode do teških posledica.

  U saobraćajnim nezgodama na teritoriji Opštine Bor najugroženija su deca uzrasta od 13 (17 nastradalih), 8 (16 nastradalih), 7 (14 nastradalih) i 12 (14 nastradalih) godina starosti. Razlog stradanja u uzrastu od 12 i 13 godina je što većine dece tad ulazi u pubertet. Sa druge strane, najugroženiji uzrast za decu pešake je 8 godina, jer tada deca najčešće počinju samostalno da odlaze u školu.

  Deca u Opštini Bor dominantno stradaju u naselju. Što govori i podatak da od ukupnog broja sabraćajnih nezgoda u kojima su stradala deca 80% se dogodilo na gradskim ulicama i raskrsnicama. Kada je u pitanju raspodela po mesecima, manje stradanje dece izraženo je samo u zimskom periodu, dok je u preostalom delu godine ono prilično ravnomerno. Časovna raspodela pokazuje da deca najviše stradaju oko podneva (završetak prve i početak druge smene).

  Što se tiče strukture saobraćajnih nezgoda koje su se dogodile u gravitacionim područjima osnovnih škola, na teritoriji Opštine Bor, najviše dece je stradalo u gravitacionom području OŠ „Brakno Radičević“ i OŠ „Sveti Sava“ (25 lica), OŠ „Vuk Karadžić (21 lica) i OŠ „3. Oktobar“ (14 lica).

  U budućnosti suočavaćemo se sa činjenicom da će čovek uvek praviti greške u saobraćaju. Zato je potrebno projektovati sistem koji će greške ispravljati. Uspeh u bezbednosti saobraćaja će zavisiti od toga koliko će društvo biti spremno da proširi krug odgovornih za saobraćajne nezgode.

  S poštovanjem
  Igor Velić dipl. ing. saobraćaja