Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 thoughts on “Kontakt

 • Igor

  Поштовани,

  АШ „Зебра“ Вас позива на предавање „Страдање деце у саобраћају на територији Општине Бор“ које ће се одржати 28.11.2014. год. у Народној библиотеци у Бору са почетком у 18 часова.

  На предавању ће бити представљена анализа саобраћајних незгода са настрадалим лицима до 14 година старости на територији Општине Бор у периоду од 2003. до 2012. год.

  Предавач: Игор Велић дипл. инг. саобраћаја
  kontakt: 063/441-484

  „Сви идеали света не вреде сузе једног детета“ Ф.М. Достојевски

  Деца су најрањивији чланови сваког друштва. Њихова рањивост у саобраћају последица је незнања, непотпуне информисаности, недовољног искуства и неразвијене физичке грађе.

  Саобраћајне незгоде спадају у пет најчешћих узрочника смрти деце у свету. У Републици Србији, у претходних десет година (2003-2012.) у саобраћајним незгодама смртно је страдало 307 деце, док је 17.019 њих било повређено. Последице страдања деце за једно друштво су несагледиве, пре свега у друштвеном, али и у економском погледу.

  На територији Општине Бор у периоду од 2003. до 2012. године догодила се 121 саобраћајна незгода са настрадалим лицима до 14 година старости. У тим незгодама страдало је 140 лица, лакше је повређено 118 лица, теже 21 лице, док је једно лице изгубило живот.

  Деца на територији Општине Бор у периоду истраживања највише су страдала као пешаци (83 лица) и као путници у возилу (45 лица). Ови резултати указују на проблем безбедности деце путника у возилу, а посебно деце пешака старости до 14 година старости. Из овога можемо закључити да је однос родитеља према безбедности деце веома лош, јер родитељи недовољно озбиљно схватају значај коришћења безбедносних седишта и појасева, и то је један од кључних праваца у ком у наредном периоду треба усмерити мере превенције. Такође, треба непрестано радити на образовању деце о правилном и безбедном учешћу у саобраћају, а са друге стране и образовању возача о мерама које требају предузети како би избегли ризичне ситуације које доводе до тешких последица.

  У саобраћајним незгодама на територији Општине Бор најугроженија су деца узраста од 13 (17 настрадалих), 8 (16 настрадалих), 7 (14 настрадалих) и 12 (14 настрадалих) година старости. Разлог страдања у узрасту од 12 и 13 година је што већине деце тад улази у пубертет. Са друге стране, најугроженији узраст за децу пешаке је 8 година, јер тада деца најчешће почињу самостално да одлазе у школу.

  Деца у Општини Бор доминантно страдају у насељу. Што говори и податак да од укупног броја сабраћајних незгода у којима су страдала деца 80% се догодило на градским улицама и раскрсницама. Када је у питању расподела по месецима, мање страдање деце изражено је само у зимском периоду, док је у преосталом делу године оно прилично равномерно. Часовна расподела показује да деца највише страдају око поднева (завршетак прве и почетак друге смене).

  Што се тиче структуре саобраћајних незгода које су се догодиле у гравитационим подручјима основних школа, на територији Општине Бор, највише деце је страдало у гравитационом подручју ОШ „Бракно Радичевић“ и ОШ „Свети Сава“ (25 лица), ОШ „Вук Караџић (21 лица) и ОШ „3. Октобар“ (14 лица).

  У будућности суочаваћемо се са чињеницом да ће човек увек правити грешке у саобраћају. Зато је потребно пројектовати систем који ће грешке исправљати. Успех у безбедности саобраћаја ће зависити од тога колико ће друштво бити спремно да прошири круг одговорних за саобраћајне незгоде.

  С поштовањем
  Игор Велић дипл. инг. саобраћаја